Něco k zakousnutí mezi jídly
Nejlepší variantou je zřejmě příjem potravy podle pravidelného časového rozvrhu bez průběžného mlsání, neboť trávicí ústrojí pak může pracovat rytmicky a k přijetí potravy se může připravit v pravou chvíli. Včas se zapojí do činnosti slinné žlázy a trávicí soustava začne produkovat trávicí šťávy. Jde-li o zdravý organizmus, mají trávící šťávy potřebnou kvalitu a jsou vylučovány v dostatečném množství. S tím souvisí také "zapíjení jídla" nebo pití těsně před jídlem, popřípadě po jídle.Optimální je příjem tekutin asi čtyřicet minut před jídlem a čtyřicet minut po jídle.
Všechny trávicí procesy spotřebují také velké množství energie. Stravujeme-li se podle určitého časového režimu, příprava trávícího ústrojí je dokončena včas. Jestliže však jíme nepravidelně, a to třeba i s odchylkou jedné hodiny, rytmus činnosti trávicího ústrojí je tím porušen, trávicí procesy pak spotřebují ještě větší množství energie, organizmus je tím oslaben a stává se méně odolným vůči infekci. Průběžné mlsání vede k tomu, že se potrava hromadí v žaludku.
Rentgenologické výzkumy; které byly provedeny před mnoha lety, ukázaly, že i pouhých několik soust může posunout vyprázdnění žaludku dokonce i o několik hodin. Přítomnost potravy v žaludku po tak dlouhou dobu může vyvolat gastritidu i žaludeční vředy, protože pokud je potrava v žaludku, žaludek vylučuje velké množství látek, které působí agresivně na žaludeční sliznici; jejich vysoká koncentrace může žaludek oslabit a může vést ke vzniku žaludečního vředu. Při neúplném trávení jsou navíc často vylučovány toxické látky jako například éter, aminy aj., které způsobují intoxikaci mozku, jater, ledvin a dalších jemných tkání. Jako prevenci žaludečních chorob je možno doporučit, abychom svému žaludku dopřáli čas 2,5 - 4 hodin na zpracováni potravy a 1 - 2 hodiny odpočinku před zahájením dalšího trávicího cyklu. To znamená, že délka pauzy mezi hlavními jídly by měla být nejméně pět hodin.
zdroj: Schola vitae - Albert Ignatenko
Komentáře
My si vzdy nadelame zeli s mrkvi a dalsi zeleninou, prosolime, okorenime, prolijeme olejem a trochou jablecneho octa. Nechame ulezet a pak to behem dne mezi jidly konzumujem. Je to dobre a zdrave.
- Odpovědět
Pošli odkaz