3 lahodná smoothie nejen na zahradní party
Led místo vody!
„Základem pro přípravu smoothie je výkonný vysokootáčkový mixér, který si poradí i s tvrdou zeleninou, mraženým ovocem či ledem. Smoothie nejlépe chutná vychlazené, pokud máte možnost a váš mixér to umožní, použijte velkou hrst ledu místo vody. Suroviny se tak mixováním tolik nezahřejí a neztratí svou svěžest,“ doporučuje Pavol Pikulák, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který se zaměřuje na wellness služby, a především nabídku kvalitní a zdravé gastronomie. V nabídce snídaní zde proto nechybí právě smoothie z čerstvého ovoce, zeleniny, ale také superpotravin, což jsou potraviny s výjimečným obsahem prospěšných látek (např. chia semínka, kakaové boby, kešu nebo mladý ječmen).
Příprava smoothie je jinak opravdu snadná. Zvolené suroviny (ovoce a zeleninu) oloupeme, odstraníme jádřince z jablek (pokud má ale pěknou a samozřejmě chemicky neošetřenou slupku, můžeme ji i ponechat) a větší kusy nakrájíme. Vložíme do mixéru, přidáme oříšky nebo mandle, zalijeme ovocnou šťávou a přidáme led nebo vodu. Mixujeme vzestupně od nejnižších otáček, až po ty nejvyšší po dobu asi 2 minut.
1. Smoothie pro detoxikaci (4 porce): 80 g čerstvého listového špenátu, 1 jablko, 1 avokádo, šťáva ze 3 pomerančů, voda
2 tipy Pavola Pikuláka: „Doporučuji přidat nasucho opečené mandle nebo piniové oříšky.
A pro ty, kdo mají rádi svěžejší chuť, doporučuji nahradit avokádo salátovou okurkou a zakápnout citronem.“
2. Smoothie pro dobrou náladu (4 porce): 0,5 litru mandlového mléka, 1 banán, 2 lžičky medu, 50 g namočených ovesných vloček, 30 g lískových ořechů, voda
Tip Pavola Pikuláka: „Za vyzkoušení stojí také velmi chutná varianta s kokosovým mlékem místo mandlového.“
3. Smoothie pro zahradní party (4 porce): šťáva ze 2 pomerančů, 1 jablko, 1 banán, 1 avokádo, 0,5 litru šťávy z červených hroznů, 50 g nasucho opečených mandlí
Tip Pavola Pikuláka: „Pro obměnu můžeme doplnit sezónním ovocem. Výborně se hodí jahody, meruňky, borůvky, švestky…“
Komentáře